Adelheid Roosen op Wijksafari in levensgevaarlijk Juárez

Adelheid Roosen op WijkSafari in Mexico

Adelheid Roosen met de Mexicaanse regisseur Daniel Gimenez Cacho op WijkSafari in Tepito (2015)

Theatermaakster Adelheid Roosen gaat binnenkort haar ‘Wijksafari’ opvoeren in een van de moorddadigste steden van de wereld. De Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez wordt het toneel van ware verhalen, die worden opgevoerd met Mexicaanse auteurs en plaatselijke bewoners.

Wijksafari’s zijn voorstellingen waarbij de buurt het theater is en de acteurs inwonen bij de plaatselijke bevolking om haar verhalen te leren kennen en te vertolken. In 2014 en 2015 maakte ze op deze manier succesvolle voorstellingen in Tepito, een arme en gewelddadige buitenwijk van Mexico-Stad. In Nederland waren er Wijksafari’s in Utrecht, Amsterdam-Sloterdijk en Amsterdam-Bijlmermeer. 

Vrouwenmoorden

Juárez ligt aan de grens met de Verenigde Staten. Hier vechten drugsbaronnen hun oorlogen uit over de controle van de smokkelroutes naar het noorden. De stad is vooral berucht om de honderden onopgeloste moorden op jonge vrouwen, een verschijnsel dat bekend staat als feminicidio: het doelgericht vermoorden van vrouwen door – meestal jonge – mannen. In 1998 werd de Nederlandse Hester van Nierop in Juárez vermoord. Haar moeder zet zich met de Stichting Hester nog steeds in voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen in deze Noord-Mexicaanse miljoenenstad.

Corruptievrijer kunst

Toen Victoria, een Mexicaanse maatschappelijk werker, een tv-programma zag over de Wijksafari in Tepito, besloot zij dat haar stad de voorstelling ook nodig had. Victoria werkt al jaren met de moeders van de vermoorde en verdwenen dochters om hun trauma’s te helen. Ze benaderde Roosen en de Mexicaanse regisseur Gimenez Cacho met de smeekbede ook in haar stad een voorstelling te regisseren. “Kunst is eigenlijk het enige terrein dat vrij is van corruptie”, lieten de moeders van de verdwenen en vermoorde dochters weten.

 Achterop de motor

Tijdens een Wijksafari vestigt Adelheid Roosen zich voor langere tijd met theatergroep Zina en haar bedrijf Adelheid Female Economy in een wijk. Acteur en regisseur Titus Muizelaar en dramaturg Lauren Rissik reizen met haar mee. In Juárez wonen acht Mexicaanse acteurs twee weken lang full time in acht huizen bij acht bewoners in de wijkenPlutarco Elias Calles, Gustavo Diaz Ordaz, 16 de septiembre, Adolfo Lopez Mateos,  Emiliano Zapata, y Tarahumara. Uit die intieme ontmoetingen en botsingen van levensverhalen moeten de teksten en de scenes voor de voorstelling ontstaan. Tijdens de ‘Safari en Juárez’ stapt het publiek achterop motoren, waarmee ze door de wijken van Juárez rijden. Onderweg stappen ze bij de verschillende bewoners naar binnen.

Adelheid Roosen in Tepito / Mexico-stad

Verslag Tepito op medianaranja.com (Spaanstalig)

 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>