Bij Bernhard Hammelburg


Donderdag 31 mei was ik te gast in de studio van BNR-Nieuwsradio, boven restaurant Dauphine bij het Amstelstation in Amsterdam.
Het was een stevig gesprek van bijna een half uur over de economische en politieke verhoudingen in Latijns-Amerika, en de relaties met Europa en de VS. Bernhard is lang correspondent in de Verenigde Staten geweest, woont daar ook nog en is voor BNR de buitenlandcommentator, met een eigen wekelijks radioprogramma over het buitenland.

We deden het gesprek in de studio staande, aan hoge tafels, wat het levendig en alert maakte. Het aardige was dat Bernhard (ik mag jij zeggen want onze journalistieke paden hebben zich wel eens gekruist) juistom alle cliché’s over de latino’s heen zeilde en op zoek ging naar de nuance in mijn boek. En dat hij me neerzette als een ‘deskundige bij uitstek’ en het boek kwalificeerde als ‘zeer de moeite waard’. Zo, die steek ik in mijn zak. Als je het niet gelooft, kan je het hier controleren.

Helaas kon ik niet napraten. Ik moest me terughaasten naar Hilversum, voor de allerlaatste bijeenkomst van de Friday Cake Club bij de Wereldomroep. Dit was de afgelopen jaren een geheim genootschap van taartenbakkers, voortgekomen uit de Engelse afdeling en waar ik al in een vroeg stadium zonder corruptie of intimidatie door de ballotage kwam. Op onregelmatige tijden, maar altijd op vrijdag, proefden wij elkaars versgebakken taarten en gaven een oordeel.

Eén keer hebben we een lid moeten schorsen nadat uitkwam dat hij zijn als ‘uitstekend’ gekwalificeerde taart had laten bakken door zijn Amsterdamse benedenbuurvrouw. Het was de laatste bijeenkomst, en niet eens op een vrijdag, omdat alle leden zijn of worden ontslagen bij de Wereldomroep. Ik had troostcake gemaakt, een makkelijke, want er werden toch geen punten meer uitgedeeld. Het recept van de troostcake heb ik de zondag daarna in de Wereldkeuken gepubliceerd.

Troostcake

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>