Brazilië en EU omzeilen internetcontrole VS met nieuwe glaskabel

(c) Europese CommissieBrazilië en de Europese Unie gaan samen een glasvezelkabel aanleggen om het onderlinge internetverkeer beter te beschermen tegen spionage. De ruim zesduizend kilometer lange onderzeese verbinding tussen de Portugese hoofdstad Lissabon en Fortaleza in het noordoosten van Brazilië gaat 185 miljoen dollar kosten.

President Dilma Rousseff van Brazilië maakte het project vorige week maandag in Brussel bekend, aan het einde van haar officiële bezoek aan de Europese Unie. De kabel, zo zei ze daar, speelt een belangrijke rol in het ‘handhaven van de neutraliteit van het internet’.NSA

Op dit moment loopt het internetverkeer tussen beide zijden van de Atlantische Oceaan via Amerikaanse kabels. Toen vorig jaar bleek dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) op grote schaal de Braziliaanse regering had afgeluisterd was president Rousseff zo boos dat ze een gepland staatsbezoek aan Washington annuleerde.

Volgens José Manuel Barosso, voorzitter van de Europese Commissie, zijn er goede zakelijke argumenten voor een glasvezelverbinding tussen Europa en Zuid-Amerika. ,,Dit project verhoogt de concurrentiekracht, verlaagt de verbindingskosten en geeft een impuls aan de digitale economie,” zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie.

Souverein

Maar Rousseff stak niet onder stoelen of banken dat de onderzeese kabel ook van groot strategisch belang is voor Brazilië. Ze had het zelfs over borging van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en ‘bevordering van de soevereiniteit van naties’. Ze verwees naar de oproep van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een Europees internet dat afgeschermd is voor Amerikaanse spionage. Ook Merkel heeft zich boos gemaakt na onthullingen dat de NSA de communicatie van de Duitse regering op grote schaal had afgetapt.

Cubaanse kabel

Het is nog maar de vraag of absolute afscherming van internetverkeer technisch mogelijk is. Een glasvezelkabel is onderweg niet af te tappen. Maar zodra gegevens in Lissabon of Recife ‘aan land komen’ en het echte internet op gaan, zijn ook versleutelde data kwetsbaar voor spionage. Tenzij de kabel slechts twee gesloten systemen aan weerszijden van de oceaan verbindt, die niet zijn aangesloten op het wereldwijde web. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom de high tech glasvezelkabel tussen Venezuela en Cuba, die er al weer enkele jaren ligt, de gewone Cubanen nog steeds geen toegang biedt tot internet.

http://economico.sapo.pt/noticias/novo-cabo-de-fibra-optica-vai-ligar-fortaleza-a-lisboa_187843.html

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>