Brazilië in recessie: de beurs juicht en Dilma treurt

BovespaHet WK voetbal heeft de Braziliaanse economie niet gebracht wat ervan verwacht werd. Het land is nu officieel in een recessie. Toch was het feest op de Braziliaanse beurs. Want de kans dat president Dilma volgende maand wordt herkozen neemt snel af.

Vrijdag werd bekend dat de Braziliaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,6 procent is gekrompen. In het eerste kwartaal deed de economie het al minder, maar toen werd nog aangenomen dat de economische bedrijvigheid rondom het internationale voetbaltoernooi flink zou opleven. Niet dus. De productiviteit nam verder af, onder meer omdat de regering tijdens het WK de ene nationale vrije dag na de andere afkondigde en omdat de gewone toeristen wegbleven.

En met twee opeenvolgende kwartalen van afnemende economische activiteit verkeert het voormalige lievelingskind van internationale investeerders formeel in een recessie.

Slecht nieuws

Het bericht was slecht nieuws voor de regering en het land, maar niet voor de beurs. De Braziliaanse index Bovespa zette de opmars versneld voort en sloot afgelopen vrijdag op ruim 61.000 punten, bijna dertig procent hoger dan op 1 januari. Een reden daarvoor is economisch: de voorspellingen voor het hele jaar zijn weliswaar naar beneden bijgesteld, maar blijven positief. Voor 2014 wordt nog een positief resultaat verwacht, wat betekent dat voor de tweede helft nog op ruim een procent groei wordt gerekend. Blijkbaar zit er herstel in de pijplijn.

Goed nieuws

Een minstens zo belangrijke reden voor de feeststemming op de beurs is een puur politieke: dat Brazilië na al die jaren van soms onstuimige groei in een recessie belandt, verkleint de kans op herverkiezing voor president Dilma Rousseff. Veel ondernemers zien haar graag gaan, in de hoop dat een nieuwe president wél een einde maakt aan de extreem ingewikkelde regelgeving en verstikkende bureaucratie.

Het anti-armoedebeleid van Dilma en haar voorganger Lula was aanvankelijk de motor van de nieuwe economie. Dertig miljoen Brazilianen werden uit de armoede gehaald, wat enerzijds een stevige stijging van de koopkracht opleverde en een enorme opleving van de sociale woningbouw. Anderzijds kwam er van de daaraan verbonden investeringen in de infrastructuur weinig terecht, ook al omdat door corruptie en dalende grondstofprijzen er geen geld meer voor was.

 Marina Silva

Een maand geleden leek het vrijwel zeker dat Dilma van de Arbeiderspartij (PT) de verkiezingen van begin oktober zou gaan winnen. Maar sinds Marina Silva onverwacht de kandidaat werd van de Socialistische Partij (PS), is er veel veranderd in de voorspellingen. Deze milieuactiviste heeft de steun van veel linkse intellectuelen. Of misschien wel: hád die steun. Want sinds zij het homohuwelijk uit het partijprogramma heeft gehaald en zich fel heeft uitgesproken tegen abortus, is haar electoraat ook drastisch veranderd. De conservatieve evangelische kerken, waartoe ook Marina Silva behoort, groeien als kool in Brazilië.

De evangelische stem zou straks wel eens de doorslag kunnen geven. Weliswaar staat Dilma met 38 procent van de stemmen nog bovenaan in de peilingen, tegenover een legertje kandidaten van een verdeelde oppositie. Maar als zij in de tweede ronde tegenover Marina Silva komt te staan – en die kans wordt steeds groter – dan zijn volgens diezelfde peilingen de dagen van de zittende president geteld.

Wim A.E. Jansen

Bovespa

De Braziliaanse aandelen zijn sinds 1 januari gestegen, de afgelopen week het hardst. (c) IEX.NL

 

Visverkopers op de markt in Belem

De lokale consumptie blijft stijgen. (c) WIm A.E. Jansen

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>