‘Droogkomische, rake schets van Braziliaanse samenleving’

Cobver en rug van het boek‘Een scherpe schets van Brazilië’, stond er boven de recensie. En in de eerste alinea: ‘Zelden las ik zo’n rake schets van de hedendaagse Braziliaanse samenleving’.

De recensent van ‘De reus ontwaakt / Reizen in Brazilië’ is Alex Hijmans, correspondent voor TPO-Magazine in Brazilië. Hij woont al jaren in Salvador de Bahia en weet waar hij het over heeft. Ook hij heeft er bewust voor gekozen zich niet te concentreren op de thema’s van metropolen als Rio de Janeiro of São Paulo, waar de meeste correspondenten zitten, maar open oog te houden wat er echt in de Braziliaanse samenleving speelt. Dat maakt me alleen maar extra verguld met zijn recensie.

Ik zoek even de grenzen van het citaatrecht op:

‘Dit boek van Jansen, die eerder PanAmericana / Reizen door Zuid-Amerika schreef, is geen eendagsvlieg.’

‘Rake, soms een tikje wrange maar meestal droogkomische beschrijvingen van het alledaagse leven.’

‘Een feest van herkenning voor wie Brazilië kent. Voor wie er nog nooit geweest is is het een boeiende introductie; een hedendaagse variant op de klassieker ‘Braziliaanse brieven’ van August Willemsen.’

‘De reus ontwaakt’ is een aanrader voor zowel gevorderde Braziliëgangers als nieuwsgierige reizigers.’

In zijn recensie constateert Hijmans dat het zuiden van Brazilië, dat cultureel sterk op Europa lijkt, ontbreekt in het boek. Daar staat tegenover, schrijft hij, dat het boek de lezer naar uithoeken van het land brengt waar een toerist en zelfs de gemiddelde Braziliaan niet komt.

Dat klopt, heb ik hem gemaild. Het zuiden is bijna een ander land, heel anders dan het verder tropische Brazilië. Dat gebied deelt een ander, spannend, historisch thema met een paar buurlanden. Dat zou ik graag nog eens gaan beschrijven, voor een volgend boek.

De volledige recensie is voor een paar centen te lezen via Blendle.

Hier kun je je abonneren op de nieuwsbrief van Alex Hijmans.

Omslag De Reus Ontwaakt

Bestel het boek

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>