Indiaanse barokmuziek uit Bolivia in Nederlandse concertzalen

Europese tournee Moxos

(c) Moxos, Bolivia

Komt dat zien! Jonge indianen uit Bolivianen die klassieke barokmuziek uitvoeren,  twintig jaar geleden gevonden aan de rand van het Amazonewoud.  Het ensemble Moxos treedt komend weekeinde op in Den Haag, Nijmegen en Amsterdam.

De vondst van een pakket partituren in het binnenland van Bolivia gaf de inheemse dorpen daar een flinke culturele impuls: veel jonge indianen gingen naar de muziekschool, er ontstond een ensemble van orkest  en koor en plaatselijke handwerkslieden bekwaamden zich in de bouw van muziekinstrumenten.

Koor en orkest van San Ignacio de Moxos, een stadje in de tropische laaglanden van Bolivia, zijn inmiddels internationaal bekend en behoren tot de culturele toppers van Bolivia.

Jezuïeten

De muziek die werd gevonden is gecomponeerd door Europese musici en anonieme indianen. De partituren zijn vermoedelijk geschreven onder leiding van jezuïeten-paters, die tijdens Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika geloof en westerse beschaving naar dit gebied brachten.  Sinds de vondst zijn er in het afgelegen gebied verschillende jeugdorkesten opgericht. De muziek en dans die ze opvoeren is een mengeling van oorspronkelijke indiaanse muziek en westers klassiek.

De muziekschool van Moxos (ook wel als Mojos geschreven) is inmiddels door de regering in La Paz erkend als een hogere beroepsopleiding.

El Sistema

Dit is al de vierde keer dat de musici van Moxos Nederland aandoet. De eerste keer werden ze door de Nederlanders Ton de Wit en Vera Gianotten, die in die streek ontwikkelingswerk deden, speciaal naar Nederland gehaald voor een opvoering. Inmiddels zijn ze in veel landen bekend, het optreden van deze week is onderdeel van een uitgebreide Europese tournee.

De opbrengsten gebruikt Moxos voor de financiering van het muziekonderwijs en de betaling van de artiesten, die vaak uit arme indianendorpen komen. Zij worden opgeleid volgens El Sistema (Het Systeem), een Venezolaans model voor muziekonderwijs voor de armen dat onder meer de wereldberoemde dirigent Dudamel voortbracht.

Gregoriaans

De religieus getinte muziek, met duidelijk gregoriaanse invloeden, komt het beste tot haar recht in (grote) kerken. In Nederland treedt Moxos met orkest, zang en dans op in spiritueel centrum De Boskant (vrijdag 15 november), in Nijmegen in de Molenstraatkerk (zaterdag) en in De Krijtberg in Amsterdam (zondag).

Adressen en het programma zijn hier te vinden.

 

Programma in Nederland

Programma in Nederland

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>