Nederland gaat in Midden-Amerika de strijd tegen het geweld aan

Midden-AmerikaNederland gaat zich actief inzetten voor meer veiligheid in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het geweld loopt in sommige landen in deze regio zo uit de hand, dat ook de Caribische landen van ons Koninkrijk  worden bedreigd.

Dit blijkt uit een nieuwe ‘beleidsvisie’ die deze week werd gepubliceerd op de website van de Nederlandse ambassade in Costa Rica. Het nieuwe beleid is opgesteld op verzoek van het Nederlandse parlement, als reactie op het besluit een aantal Nederlandse diplomatieke vestigingen in de regio te sluiten.

Het document schetst een dramatische situatie. Het gebied telt de hoogste moordcijfers ter wereld, deels veroorzaakt door drugskartels en jeugdbendes maar ook door direct geweld tussen personen. In 2013 lag het moordcijfer (aantal moorden per 100.000 inwoners) in de regio 40 keer hoger dan in Nederland (1,1). In Honduras lag het moordcijfer in 2013 zelfs op 79. Met name vrouwen en jongeren zijn kwetsbaar.

Meer geweld dan tijdens burgeroorlog

Criminele netwerken in Midden-Amerika breiden hun activiteiten uit van de drugshandel naar wapenhandel, afpersing, mensenhandel en witwaspraktijken.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam er met de vredesprocessen in Guatemala en El Salvador een einde aan bloedige burgeroorlogen en kwam het democratisch proces op gang (met uitzondering van een militaire staatsgreep in 2009 in Honduras).  Het rapport wijst er op dat het aantal slachtoffers van geweld tegenwoordig echter hoger ligt dan ten tijde van de burgeroorlogen. Roofovervallen en ander direct geweld behoren in veel steden tot het dagelijkse straatbeeld.

Samenwerking

De ‘landen van het Koninkrijk’, zoals de Nederlandse eilanden in de Caribische Zee tegenwoordig genoemd worden, zijn vooral kwetsbaar voor de directe en indirecte gevolgen van de snel verschuivende georganiseerde criminaliteit. Het is daarom logisch dat de regering in Den Haag samenwerking zoekt met landen en organisaties in de regio voor een effectieve regionale aanpak van het geweld.

Nederland wil op drie terreinen een bijdrage leveren:

 • versterking van de rechtsorde door ondersteuning van lokale en regionale organisaties;
 • verbetering van de economische veiligheid door aanpak van corruptie en het betrekken van marginale groepen in de economische groei;
 • bestrijding van de georganiseerde misdaad door de inzet van de maritieme drugsbestrijding in de Caribische Zee uit te breiden.

Daarnaast moeten er in de ‘landen van het Koninkrijk’ preventieve programma’s komen voor jeugdzorg, werkgelegenheid en bestrijding van drugshandel en –gebruik. “Vrede en veiligheid in Midden-Amerika en het Caribisch Gebied is van strategisch belang voor het Koninkrijk”, aldus de conclusie van de beleidsnota.

Het bericht van de ambassade in Costa Rica staat HIER.

De gehele nota kan HIER worden gedownload.

Straatbeeld San Pedro Sula

Honduras: veel geweld vindt plaats op straat. (c) Wim A.E. Jansen

 

Straatbeeld Guatemala

Guatemala: vooral vrouwen en jongere zijn kwetsbaar door het geweld. (c) Wim A.E. Jansen

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>