Brazilië stopt met legendarisch hippiebusje van Volkswagen

VW T2 speciale editie

De laatste VW T2

Deze week rolde in een Volkswagenfabriek in Brazilië de laatste T2 Kombi van de band. Daarmee komt een einde aan een wereldberoemd busje, dat in 1947 door de Nederlander Ben Pon werd bedacht.

Brazilië was het laatste land waar dit bijzondere vervoermiddel nog werd geproduceerd. Ook in dat land worden moderne voorzieningen als airbags en ABS binnenkort verplicht in nieuwe auto’s. En die passen niet in een nostalgische bus. Met nog één special editie neemt Volkswagen nu afscheid. Er zijn meer dan tien miljoen exemplaren van de Transporter-2 gemaakt, in Duitsland maar vooral ook in Midden- en Zuid-Amerika.

Hippiebus

De ‘Kombi’, zoals die in Brazilië heet, werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw beroemd als hippiebusje. Eerst in Californië (VS), toen in Europa en vervolgens in grote delen van de rest van de wereld. Hoewel Volkswagen in de loop der jaren een aantal nieuwe modellen op de markt bracht, bleef de T2 immens populair bij kleine ondernemers. Door de motor achterin te plaatsen bleef de auto compact en was er toch veel ruimte.

In de meeste landen van Latijns Amerika domineren de T2’s nog het straatbeeld. Ze worden gebruikt voor vervoer van personen, kippen en geiten, bouwmaterialen, kisten van de groenteveiling, bezorgdiensten, etc. Nieuwere variaties sloegen daar niet aan omdat ze luxe en dus relatief duur werden. De huidige generatie VW-busjes, de T5, is daar nooit in productie genomen. Toen ik in een half jaar 30.000 kilometer door Midden- en Zuid-Amerika reisde met mijn T5 California (zie: Panamericana, een reis naar de ziel van Latijns-Amerika) ben ik op een paar geïmporteerde politiewagens in het noorden van Colombia na geen enkele andere T5 tegengekomen.

Ben Pon

De Transporter is een bedenksel van de Nederlander Ben Pon, die na de Tweede Wereldoorlog probeerde auto’s uit Duitsland te importeren. Niemand wilde meer rijden in een auto van de verslagen bezetter. Op 23 april 1947 maakte Pon in zijn agenda een schetsje van de ideale auto voor de wederopbouw van Europa. Daarmee was de het transportbusje geboren. Volgens sommigen heeft Ben Pon daarmee ook Volkswagen als internationaal merk gered.

Eerste schets VW-bus.

De agenda van Ben Pon, met een schets van de VW-bus.

De laatste editie van de T2

De laatste - Braziliaanse - editie van de VW T2.

VW T5 in Torres del Paine (Chili)

Een Nederlandse VW T5 in Torres del Paine (Chili). (c) Wim A.E. Jansen

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>