Radio heerst nog steeds in Latijns-Amerika

Studio in Ouro PretoRadio heeft in Latijns-Amerika nog steeds een groter bereik dan tv. En hoewel internet terrein wint, maakt meer dan helft van de latinos er nooit gebruik van.

Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de OEI, de organisatie van Latijns-Amerikaanse Staten voor opvoeding, wetenschap en cultuur, op basis van 1.200 ondervraagden in elk van de 16 onderzochte landen.

Uit de samenvatting van het Amerikaanse mediabureau LatinLink valt op te maken dat de gemiddelde latino dagelijks 3,5 uur televisie kijkt en 3,9 uur naar de radio luistert. Bij beide media zijn het jonge mensen tussen 16 en 30 jaar die er het meeste tijd aan besteden. Er is wat dat betreft nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen.

Televisie

Opvallend is dat in Midden-Amerika veel meer televisie gekeken wordt dan in het zuiden, met als topper Honduras waar men gemiddeld 4,5 uur per dag voor de buis zit. De Venezolanen zijn met 4,0 uur de grootste bankzitters van het zuiden. Een verklaring voor deze uitschieters wordt er niet gegeven, maar het lijkt haast geen toeval dat beide landen een extreem grote mate van geweld en straatcriminaliteit kennen.

Radio

Radio wordt het meest beluisterd in Uruguay en Paraguay (elk 4,7 uur per dag) en Guatemala (4,5 uur). Opvallend is dat de luisterdichtheid over alle leeftijdsgroepen even hoog is, alleen mensen boven de 50 luisteren een klein beetje minder dan gemiddeld (3,7 uur per dag).

Krant

In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa doet de krant het in Latijns-Amerika nog behoorlijk goed. Vooral de Brazilianen zijn fanatieke krantenlezers, ze kopen 4,2 kranten per week, tegen gemiddeld 3,7 kranten per week in het hele onderzoeksgebied. In alle landen zijn het iets meer mannen dan vrouwen die dagelijks naar de krant grijpen. Hier valt op dat de jongste onderzoeksgroep nog steeds hecht aan het laatste nieuws (en sport!) op bedrukt papier: jongeren tussen 16 en 30 jaar lezen gemiddeld 3,5 dag per week de krant.

Internet

Internet is aan een stevige opmars bezig. Toch gebruikt 55 procent van alle latinos nauwelijks of nooit het wereldwijde web om te communiceren of informatie te zoeken.  De landen met het hoogste dagelijks gebruik van internet zijn Argentinië (39%), Chili (34%), Brazilië (29%) en Colombia (27%). Jongeren zijn duidelijk actiever dan ouderen. Internet is ook het enige medium waar een duidelijk klassenverschil te zien is: van de onderste sociaal-economische groep komt 82 procent nooit op internet. Bij de hoogste groep is dat 38 procent. Facebook is verreweg het populairste sociale medium, gevolgd door Youtube en Twitter.

Bron: LatinLink (Spaans, Engels)

Krantenverkoper

Krantenverkoper langs de weg in het noorden van Peru. Lees: Panamericana / Reizen in Zuid-Amerika.

Panamericana /  Reizen in Zuid-Amerika

Radio Ouro Preto (Brasil)

Studio van de regionale radio in Ouro Preto (Brasil) met directeur Danilo Donato. Lees: De Reus Ontwaakt / Reizen in Brazilië.

 De Reus Ontwaakt / Reizen in Brazilië

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>