Reacties: “Eindelijk weer eens een goed boek over Brazilië”

Bewoners van het Amazonewoud.Negatieve of ronduit kritische reacties op ‘De Reus Ontwaakt’ heb ik (nog) niet ontvangen – echt waar. Anders had ik ze hier zeker gemeld, al was het maar om een schijn van objectiviteit uit te stralen.

Een mooie, onderbouwde recensie verscheen op La Chispa,  het belangrijkste platform voor Latijns-Amerika op het Nederlandstalig internet. Een paar citaten:

 • ”Een mooi portret van het land en haar bewoners, geschreven met diepgang en humor.”
 • ”Ronduit humoristisch is Jansens praktische filosofie van het busreizen.’’
 • “De Reus Ontwaakt is een welkome aanvulling op de meestal praktische informatie van een reisgids, geschreven met kennis en nieuwsgierigheid naar het land en passie voor het continent.” De hele recensie op La Chispa

 Een bloemlezing uit de overige reacties:

Echte reisverhalen met sappige en handige tips. Hoe te boeken, wat kost ‘t ,waarheen, waar niet, wat eten we? Ik zou zeggen doe zo voort! (LJ)

Heb je boek, De reus ontwaakt, gelezen. Wat een genot! Heerlijk leesbaar geschreven, ik moest mij dwingen om het af en toe weg te leggen, anders had ik t in een adem uitgelezen. #janisblij (JvG)

Ik vind überhaupt dat het boek de sfeer van Brazilië ademt, met het openbaar vervoer en de Rodoviária. (…) Kortom, ik vind het een prachtig boek, complimenten daarvoor. (M-L.L.)

Eindelijk weer eens een goed boek over Brazilië. Na August Willemsen hebben we weinig kwaliteit meer gezien. Met ‘De Reus Ontwaakt’ levert Wim Jansen die kwaliteit. (E.D., literatuur- en Braziliëkenner)

Subtiele humor in combinatie met een gezonde dosis zelfrelativering maken het boek tot een feest! (EH en ZvM, onafhankelijk van elkaar)

Ik ben zeer ingenomen met je boek. Ik vond de voorpublicatie fantastisch. Met name omdat er zo duidelijk in naar voren kwam dat in de regio heel anders over vrouwelijk schoon wordt gedacht, dat het iets is om trots op te zijn, dat het een kwaliteit van het leven is. (JdeR)

Met veel plezier heb ik je boek over Brazilië gelezen, nu begrijp ik dit extraverte volk iets beter! (GvL)

Het boek leest als een trein. Veel is herkenbaar. Ik ben namelijk in 2006 in Brazilië geweest. (M.M.)

Heb het boek in 1 dag uitgelezen, zo herkenbaar, was weer even helemaal terug in mijn Brasil! (GZ, Braziliaanse in Nederland)

Wat een leuk boek. Heel vlot geschreven, betrokken bij de bewoners en soms ook weer met een prettige afstand ter relativering. Hulde! Ik weet nu meer van dat grote land daar ergens ver weg. (A.S.

Een heel mooi boek.  (R.B.)

Wat een leuk boek, ik lees het alsof je het persoonlijk aan me vertelt. Met prima beelden eromheen. Alsof ik een film met bijbehorend commentaar zie. Ik ben er zelf bij, in Brazilië. (M.B.)

Ik heb er erg van genoten. Op een makkelijke manier neem je me mee in dat land, dat zo’n snelle ontwikkeling doormaakt maar ook heel kwetsbaar blijkt te zijn door oude gewoonten. (…) Daarom is informatie en kennis, zoals jij dat in je boek weergeeft, zo belangrijk. Het smaakt naar meer. (PP)

De Reus Ontwaakt heb ik met veel plezier gelezen. Avontuurlijk en prima achtergrondinformatie. (N.B.)

Het busstation van Chapada do Guimarães

Het busstation van Chapada do Guimarães. (c) Wim A.E. Jansen

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>