Uitslag Brazilië: exit Marina Silva

Belangrijkste uitslag van de Braziliaanse verkiezingen: Marina Silva wordt NIET de nieuwe president. De troetelkandidaat van hip links, en dus van de media, bleek tegen de peilingen in nauwelijks achterban te hebben in de binnenlanden. Toch houdt ze een sleutelrol in de politiek.

Pas na de tweede ronde op 26 oktober weten de Brazilianen wie de nieuwe president wordt. Dan neemt zittend president Dilma Rouseff (42% van de stemmen) het op tegen de verrassend uit de hoek gekomen centrum-rechtse kandidaat Aécio Neves (34%).

Nieuw perspectief

Een maand geleden was Marina Silva nog de gedoodverfde winnaar. De gewezen milieuactiviste profileerde zich als de stem van de protestgeneratie die voornamelijk bestaat uit jonge middenklasse in de grote steden. De uit de armoede opgeklommen Marina, die de rassen van Brazilië in zich verenigt, zou het land een nieuw perspectief bieden. Beurshandelaren stonden te juichen, omdat elk teken dat zittend president Dilma het niet zou redden als goed nieuws werd beschouwd.

Stuwdammen en houtkap

Toen in haar campagne duidelijk werd waar ze voor stond, rezen de twijfels over Marina. Haar nadruk op bescherming van het milieu zou wel eens kunnen betekenen dat ze tegen de aanleg was van stuwdammen die elektriciteit en ontwikkeling in het binnenland moesten brengen. En tegen de houtkap. Vanuit haar evangelische achtergrond verklaarde ze zich tegen het homohuwelijk (hoewel geregistreerd samenwonen van haar wel mocht), waarmee ze juist de smaakmakende stedelingen tegen zich in het harnas joeg.

Minder armoede

President Dilma speelde in de campagne handig in op die twijfels. Het gaat helemaal niet zo slecht met Brazilië, was haar met cijfers onderbouwde  tegenargument. Er is veel minder armoede dan tien jaar gelden en de armen die er zijn hebben het minder slecht dan vroeger: “Ik zal zorgen dat het goede wordt behouden en waar nodig verbeteringen aanbrengen.”

Naarmate de populariteit van Dilma zich herstelde, daalden de beurskoersen weer – de toongevende index Bovespa verloor sinds de euforie van een maand gelden tien procent van haar waarde.

Aanhang Marina

Dat Marina uiteindelijk slechts 21% van de stemmen behaalde en al in de eerste ronde afviel, had niemand voorspeld. Op haar thuisstaat Pernambuco na stemde heel het arme noordoosten in meerderheid voor de zittende president. Verder koos alleen in haar thuisstaat Acre een meerderheid voor haar. Het rijke zuiden bedacht zich blijkbaar op het laatste moment en koos voor de kandidaat van het bedrijfsleven, Aécio Neves. Marina denkt nu na wat ze haar aanhang zal adviseren: voor Dilma stemmen, die politiek het dichts bij haar staat, of voor zakenman Aécio.

Veel wijst erop dat Dilma het gaat winnen op 26 oktober. Niets is zeker. Want veel wees er ook op dat Marina in elk geval de tweede ronde zou halen en het daarna zelfs zou kunnen winnen van Dilma. Er is blijkbaar geen onderzoeksbureau dat de complex samengestelde bevolking van het uitgestrekte Brazilië in een betrouwbare peiling kan vangen.

Uitslag per deelstaat

Alleen in haar eigen staat Pernambuco en mini-staat Acre behaalde Marina een overwinning.

  2 reacties op “Uitslag Brazilië: exit Marina Silva

  1. Oef! Echte fout, de thuisstaat van Marina Silva is Acre, helemaal aan de andere kant van het land. Het is die andere geel gekleurde staat op de kaart hierboven, in het westen. Pernambuco en Acre waren de enige twee staten waar Marina een meerderheid behaalde.
   Dank Mendel Hardeman, voor de kritische lezing.

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>