Vermoedelijke moordenaar van Hester van Nierop opgepakt

Hester van Nierop

Hester van Nierop

Na vijftien jaar is vandaag de vermoedelijke dader van de moord op Hester van Nierop in Mexico vastgezet. Hij werd gearresteerd toen hij, na het uitzitten van een gevangenisstraf in de VS, werd uitgezet naar Mexico. De toen 28–jarige Nederlandse werd in 1998 om het leven gebracht in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis van Mississippi, waar hij een straf uitzat wegens een drugsdelict, werd de verdachte onder begeleiding van een Nederlandse KLPD-functionaris met een vliegtuig naar Mexico gebracht, waar hij direct werd gearresteerd.

De verdachte, Roberto F., stond op een opsporingslijst van Interpol en is door de politie in de VS herkend aan zijn specifieke lichamelijke kenmerken, zoals een misvormd oor en tatoeages. Hij zal in Mexico worden berecht.

Geen formele uitlevering

Arsène van Nierop, de moeder van het slachtoffer, kreeg enige tijd geleden al van een diplomaat van de Nederlandse ambassade in Washington bericht van de arrestatie. De man zou zijn opgepakt op aanwijzingen van de Mexicaanse opsporingsdiensten.  Aangenomen wordt dat hij niet formeel is uitgeleverd om lange procedures te omzeilen. Hij werd uitgewezen uit de VS, zodat de door Washington ingeseinde Mexicaanse politie hem opnieuw kon oppakken.

Na het verlies van haar dochter richtte Arsène van Niekerk de Stichting Hester op, om het ongebreidelde geweld tegen vrouwen in het noorden van Mexico aan de kaak te stellen. Tien jaar na de moord publiceerde ze het boek Noodkreet uit Juárez, waarvan er in Nederland ruim 5.000 exemplaren werden verkocht. Binnenkort brengt de internationale uitgever Random House een Spaanse vertaling op de Mexicaanse markt.

Feminicide

Hester was een van de vele jonge vrouwen die de afgelopen twintig jaar in Ciudad Juarez om het leven werd gebracht. Hoewel er volgens deskundigen sprake was van feminicide – georganiseerde vrouwenmoord – deed de Mexicaanse overheid er nauwelijks wat aan. Het ziet er naar uit dat dankzij de onophoudelijke druk van de Stichting Hester er uiteindelijk wel werk is gemaakt van de opsporing van in elk geval het Nederlandse slachtoffer.

De stichting steunt het werk van de plaatselijke organisatie Casa Amiga, die gerechtigheid zoekt voor de honderden slachtoffers en die het geweld tegen vrouwen en kinderen met toenemend succes bestrijdt. Arsene van Nierop was het afgelopen najaar opnieuw in Ciudad Juárez. Ze deed daarvan verslag op 20 november  tijdens de jaarlijkse Hester-lezing, die dit keer werd gehouden door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Raúl Romeva: Er komt geen einde aan vrouwenmoorden in Mexico

http://www.hester.nu

Boek

Omslag boek over de vermoorde Hester van Nierop

 

  1 reactie op “Vermoedelijke moordenaar van Hester van Nierop opgepakt

  1. Pingback: Adelheid Roosen op Wijksafari in levensgevaarlijk Juárez | PanAmericana

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>