Vuilnisorkest Cateura uit Paraguay verovert Nederland

Orkest Cateura

Hun instrumenten zijn gemaakt van afval uit de vuilnisbelt waarop ze wonen en werken, in Paraguay. Hun muziek bestaat uit westers klassiek. En het klonk nog mooi ook, het optreden van het ‘Vuilnisorkest Cateura’ afgelopen zondag in het Amsterdams BIM-huis.

Een viool met een klankkast van een koekblik en de hals gesneden uit het hout van pallets klinkt natuurlijk anders dan een Stradivarius. En ook de cello’s, trompetten en saxofoons hebben een eigen klank. Maar onder leiding van dirigent en initiatiefnemer Favio Chávez wisten de 22 orkestleden toch een mooie sfeer te scheppen met hun eigen versies van klassieke fragmenten (Vivaldi, 5e en 9e van Beethoven), populair werk (Imagine van John Lennon) en traditionele muziek uit Paraguay en Zuid-Amerika. (video)

Een speciaal voor dit orkest gecomponeerde werk van een van de twee cellisten klonk zelfs prachtig. Het was een beetje jammer van de vele tijd die verloren ging aan de uitleg van de werking van blaas- en snaarinstrumenten – de bezoekers van deze muziektempels wisten dat wel. 

Beatrix en Claus

De zaal van de Amsterdamse jazztempel was vol. Niet als speciale gast, maar gewoon tussen het publiek, zat prinses Beatrix. Zij was al bekend met het afvalorkest uit Cateura, afvalverwerkende buurt in de hoofdstad Asunción: in de tijd dat zij nog koningin van Nederland was kreeg de groep muzikanten een prijs van het Prins Clausfonds, genoemd naar haar overleden man. Ze ontvingen de prijs ‘voor de innoverende manier waarop ze beschikbare middelen gebruiken om hun eigen situatie te verbeteren’.

Het ‘Orkest van hergebruikte instrumenten van Cateura’, zoals het formeel heet, is op uitnodiging van de Nationale Postcode Loterij naar Nederland gekomen. Dinsdag 4 februari treden ze op in Theater Carré in Amsterdam tijdens het Goed Geld Gala, een groot feest om fondsen te werven voor goede doelen.

Vuilnisbelt

Cateura is een wijk bij en op een enorme vuilnishoop zoals er zoveel zijn in de derde wereld. De bewoners leven van het scheiden en doorverkopen van afval. Het was muziekdocent Favio Chávez die drie jaar geleden het initiatief nam om een orkest voor jongeren op te richten. Samen met een plaatselijke handwerksman experimenteerde hij met materialen die ze tussen het afval vonden, in hun poging klassieke instrumenten zo goed mogelijk te imiteren. Dat lukte wonderwel, het is verbazingwekkend hoe natuurlijk het geluid klinkt uit de cello gemaakt uit een olievat en een saxofoon van koperen pijpleidingen, vorken en munten.

Metallica

Het orkest is inmiddels behoorlijk bekend. TV-stations in Noord- en Zuid-Amerika hebben er aandacht aan besteed. Op 16 maart gaan 22 van de 38 orkestleden op tournee met de trash metal band Metallica door Zuid-Amerika met optredens in Colombia, Ecuador, Brazilië, Argentinië, Peru en Chili. Het Congres van Paraguay besloot onlangs een stuk land aan te kopen voor de bouw van een cultureel centrum en een muziekschool voor de bewoners van Cateura.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>