Waren de Patagons Neanderthalers?

Fascinerend bericht in Trouw van afgelopen donderdag: rotstekeningen in een Spaanse grot blijken veel ouder dan gedacht, minstens 40.800 jaar. Dat zou betekenen dat ze gemaakt zouden kunnen zijn door de Neanderthalers, waarvan min of meer werd aangenomen dat die niet echt konden denken en niet tot kunstuitingen in staat zouden zijn.

Ik ben dol op dit soort nieuws. Toch raakte ik in verwarring. Dat komt door de foto die bij het krantenbericht van de wetenschapsredactie werd gepubliceerd. Vorig jaar maakte ik foto’s van vrijwel identieke grotschilderingen, helemaal aan de andere kant van de wereld: in de befaamde Cueva de los Manos, in Patagonië, Argentinië. Kijk naar de spectaculaire gelijkenis. 
Je kan niet zeggen dat de afbeeldingen overeenkomsten vertonen, ze zijn vrijwel exact hetzelfde: dezelfde motieven (gespreide handen, alleen de linkerhand), dezelfde techniek (sjabloonschilderen) en dezelfde kleuren (hoofdzakelijk zwart en rood op een okerkleurige rotswand). Zie mijn foto’s hieronder. De afbeeldingen in de grotten in Patagonië (sinds 199 Unesco-werelderfgoed) worden gedateerd op 10.000 tot 13.000 jaar geleden. Die in Spanje dus bijna 30.000 jaar ouder.
Hoe kan het dat in de het hart van Patagonië vrijwel exact dezelfde schilderingen werden aangebracht als 30 eeuwen daarvoor in Europa? De enige verklaring die ik kan bedenken is dat het wetenschappelijk tijdschrift Science per abuis een verkeerde foto heeft meegestuurd bij het persbericht over de opzienbarende ontdekking…
UPDATE:
Ik kreeg een mailtje van de wetenschapsredactie van Trouw, die de herkomst van de Science-foto heeft gechekt en die bevestigd dat dit inderdaad een afbeelding is van de Spaanse rotswand. Ze (de redactie) noemt de overeenkomsten inderdaad frappant, maar ziet toch ook wel verschillen. ”Ligt het niet gewoon voor de hand dat (primitieve) mensen hun stempel ergens willen achterlaten en de contouren van hun hand op de rotswand vereeuwigen? Immers, kleine kinderen doen zoiets ook,” schrijft ze.
Ik vond de gelijkenis nog steeds te groot voor toeval. Totdat ik onderstaande reactie kreeg uit Australië. Daar ook al! Met dezelfde linkerhanden (in die tijd was iedereen blijkbaar nog rechts), dezelfde kleuren en dezelfde techniek.
Zou daar nooit studie naar zijn gedaan, naar de waarschijnlijkheid van deze overeenkomsten in totaal verschillende culturen aan drie kanten van de Aarde?De website van de Spaanse grot El Castillo http://cuevas.culturadecantabria.com/castillo.asp

Cueva de Los Manos, Argentina. (c) Wim A.E. Jansen

Cueva de Los Manos, Argentina. (c) Wim A.E. Jansen

    1 reactie op “Waren de Patagons Neanderthalers?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>